top of page

  • "Monstera Deliciosa" adını; deliklerinin arasından canavarı andıran bir görünüme sahip olan yapraklarından ve lezzetli meyvelerinden alan Deve Tabanı, yabancı ülkelerde isveç peynirine benzerliği nedeniyle "Swiss Cheese Plant" olarak tanınır. Lezzetli meyveleri muz kıvamında, ananas tadında ve çok tatlıdır- ancak genellikle doğal ortamında meyve verir.

  • Yapraklarındaki deliklerin evrimine dair birkaç farklı teori olmakla beraber, tümünü geçerli saymak da yanlış olmaz. Bu deliklerin en önemli nedeni, sık yağmur ormanlarının alt katmanlarına ulaşan sınırlı miktardaki güneş ışığından tüm yaprakların mümkün olabildiğince faydalanabilmesini sağlamaktır. Yapraklarındaki delikler sayesinde hem daha az enerji harcayarak daha geniş bir yüzey alanına yayılabilir, hem de bu deliklerden süzülen ışığın altlarda kalan yapraklara ulaşabilmesini sağlayarak fotosentez kapasitesini arttırır. Bir diğer teori ise yağmur ormanlarında sıklıkla meydana gelen kuvvetli fırtına ve sağanak yağmurlardan daha az zarar görmesi için zaman içinde bu şekilde evrimleşmiş olmalarıdır. Yalnızca erişkin ve boylu bitkilerde delikli yapraklar bulunur; ilk olarak kalp şeklinde tek parça halinde oluşur ve sonrasında yavaş yavaş delikler açılmaya başlar.

 

  • Epifit bir bitkidir, yani hava kökleri ile çevresindeki diğer bitkilere, ağaçlara ve kayalara tutunarak yağmur ormanlarının üst katmanlarında bolca bulunan güneş ışınlarına ulaşmaya çalışır. Kendi evi olan yağmur ormanlarında 3 metreye kadar uzayabilmesine rağmen, evlerimize/ofislerimize misafir olduğunda boyu ortalama 80-100 cm'ye kadar uzar. Koko/yosun kaplı destek çubuğu, bu hava köklerinin tutunabileceği bir ortam yaratır ve düzgün bir büyüme oluşabilmesi için gereklidir.

  • Doğal ortamı nemli yağmur ormanları olduğundan, yüksek nemli ve iyi havalanan bölgelerde mutlu olur. Daha kuru ortamlarda yetiştiriliyorsa, ara sıra yapraklarını spreyle nemlendirmek ve yumuşak bir bez/pamukla tozlarını almak onu yeterince mutlu edecektir.

  • Sonbahar ve kış aylarında dinlenme moduna gireceği ve  gelişimini azaltacağı için, strese yol açmamak adına budama yapılacaksa  ilkbahar ve yaz aylarında yapılması tavsiye edilir. En geç 1.5-2 senede bir saksı ve toprak değişimi yapılması kökleri canlı ve sağlıklı tutar.

  • Özsuyunda bulunan çözünmesi zor kalsiyum oksalat içeriğinden dolayı, hayvanlara -özellikle kedilere- zararlıdır. Deve Tabanı'nızı pet arkadaşlarınızın ulaşamayacağı bir noktada bulundurun.

 

notepadtransparent.png
origin.png
calendar.png
tools.png
danger.png

Meksika Tropikal Ormanları

Çok yıllık / Her dem yeşil

Ortalama bakım ihtiyacı

İnsan ve hayvanlara toksik olabilir

monstera-film-ornektr.png
tape1.png
tape2.png
sun.png

Işık:

watering.png

Sulama:

temp.png

Sıcaklık:

humidity.png

Nem:

ph.png

pH:

saksi-toprak.png

Saksı/toprak:

nutrient2.png

Gübreleme:

pruning.png

Budama:

rooting.png

Çoğaltma:

"Swiss Cheese Plant"

Monstera Deliciosa

(Deve Tabanı)

monstera1.jpg
clip.png

Aydınlık, direkt ışık almayan alanlar (en fazla 1-2 saat sabah/akşamüstü güneşi)

Toprak kurudukça, genellikle 1-2 haftada bir

16 - 28°C

%60 - %80

5.5 - 6.5

10 - 20 Lt arası, iyi drenajlı torf karışımı

Ayda bir, dengeli NPK değerleri ile

Sürgün diplerinden, bahar ve yaz aylarında

Sürgünden çelik

Monstera Deliciosa
Deve Tabanı Bakımı ve Bitki Profili

 




 

MONSTERA DELICIOSA (DEVE TABANI)
SIKÇA KARŞILAŞILAN PROBLEMLER
ve
ÇÖZÜMLERİ

Orta kısımlardan başlayarak kahverengiye doğru giden yanıkları olan yapraklar, genellikle direkt güneş ışığından kaynaklanır. Deve Tabanı iyi ışıklandırma ister, ancak bu ışığın direkt olması faydadan çok zarar yaratır. Bitkinizi iyi ışık alan, ama direkt güneş ışığına daha az maruz kalacağı bir yere taşıyarak, yeni çıkan yapraklarda problemin çözülüp çözülmediğini gözlemlemelisiniz.

En alt yaprakların sararmasının en sık nedenleri fazla/az sulama ve saksı değişimi stresidir. Deve Tabanı; saksısında sürekli olarak yeterli miktarda, ancak aşırıya kaçmadan su bulunmasını ister. Saksı değişimi sonrasında da bitkiler strese girerek, adaptasyon tam olarak sağlanıncaya kadar alt yapraklarındaki besinleri tüketerek hayatını sürdürebilir.   

Altlardan yukarılara doğru sararan yapraklar, yetersiz saksı boyutu veya gübreleme kaynaklı olabilir. Her ne kadar Deve Tabanı, köklerini küçük saksıların içinde sarmaş dolaş birbirlerinin içinde düğüm etmekten hoşlansa da aynı saksıda elbet belirli bir süre geçirebilecektir. 1-2 senede bir,  daha büyük saksıya ve iyi drenajlı taze torf karışımına transfer edilince mutlu olur :)   

Yaprak uçlarından başlayan kahverengileşmeler yetersiz nem oranına sahip ortamlarda oluşur. Fazla kuru bir ortamdaki Deve Tabanı'nızı spreyle nemlendirerek onu biraz rahatlatabilirsiniz. Köklerde oluşan çürümeler ve gübre problemleri de bu tür yaprak deformasyonlarına yol açabilir.  

Kıvrılan yapraklar, sulama veya ışık yetersizliğinden oluşabilir. Eğer bitki yeterince ışıklı bir alandaysa toprak tamamen kupkuru olmadan sulama yapmaya dikkat edin. Eğer daha aydınlık(direkt güneş almayan) bir alan varsa bitkiyi buraya taşıyarak yeni yapraklarda gelişimi gözlemleyin.

Yapraklarda oluşan sarı noktalar, genellikle fungal hastalıkların habercisidir. Fazla nemli ve havasız ortamlar türlü mantar sporlarının ve diğer patojenlerin üremesini ve yayılmasını kolaylaştırır.  Sorunu gözlemleyip, internet üzerinde benzer semptomları araştırıp teşhisi koyduktan sonra duruma göre ister ev yapımı, ister zirai fungisit kullanarak sorunu çözün. Etraftaki bitkilerin de enfekte olmuş olabileceğini unutmayın.

Terleme yolu ile yapraklarda su damlalarının oluşması, fazla miktarlarda veya sık sulama yapıldığını gösterir. Sulama düzeninde küçük oynamalar yaparak, bitkinin mevcut ortam şartlarına en iyi uyum sağlayacağı sulama düzenini bulmalısınız.  

bottom of page